Volg jouw duikopleiding voor jouw duikbrevet in Nederland.

Over het onderwerp van mijn tweede blog moest ik echt even nadenken. Ga ik vertellen over hoe te beginnen met duiken, of juist over als je verder wilt gaan. Ik heb ervoor gekozen nu iets te vertellen over je eerste duikopleiding, het halen van je duikbrevet, en dan vooral in Nederland.

Je zult het vaker horen, het halen van je duikbrevet is als het halen van je rijbewijs. Nadat je het brevet op zak hebt, moet je het gaan doen. Duiken, duiken, duiken.

Waarom wil jij leren duiken?

Wat is voor jou de reden te willen leren duiken? De onderwaterwereld? De rust onder water? Het sporten? Gezelschap? Vakantie? Waarschijnlijk is het een combinatie van een aantal zaken die jou heeft besloten meer te willen weten over het duiken.

Deze week nog kreeg ik de vraag van een zoon van een duiker, “moet ik wel een brevet hebben om te duiken? Ik kan toch gewoon onder water gaan en duiken?” Gelukkig stelde hij mij de vraag omdat hij zelf toch ook wel dacht dat dit verstandig is. Want natuurlijk zijn er aan duiken gevaren. Na het lezen van de Open Water Diver manual zul je zelfs misschien wel een beetje terughoudend geworden zijn. Daarom doe je ook de duikopleiding. Zodat je weet wat de regels zijn waaraan je je moet houden. Ook leer je vaardigheden die zorgen dat de duik plezierig en veilig verloopt.

Jouw duikopleiding in 3 dagen

De theorie van jouw duikopleiding doe je online, thuis in je eigen tijd en eigen tempo. Natuurlijk zal jouw instructeur jou ook veel vertellen tijdens de drie dagen opleiding. Op het duikcentrum maak je in de 3 dagen het schriftelijke examen van 50 vragen.

Alle vaardigheden, oefeningen, leer je eerst aan in een zwembad omgeving, in water waar je kunt staan. Daarna zul je deze toepassen in het buitenwater. Je gaat ook lekker duiken en op zoek naar de vissen, koralen, kreeften en krabben. De eerste twee duiken maken we in omstandigheden die voor jou als startende duiker zeer geschikt zijn. De locatie voor buitenduiken 3 en 4 bepalen we in overleg met jou.

Duik onder in de hele wereld

Organisaties als PADI en SSI stellen dat je in jouw duikopleiding minimaal 4 buitenduiken moet maken voor jouw duikbrevet. Dit is best weinig zul je misschien denken, en dat klopt. In jouw opleiding zul je in het zwembad en in deze 4 buitenduiken de basisvaardigheden van het duiken beheersen. Zowel jij en jouw instructeur willen dat je deze goed onder de knie hebt voordat je jouw duikbrevet ontvangt. Dit kan betekenen dat je nog een extra duik of misschien wel twee extra duiken wilt en zult maken. Dat is dan natuurlijk ook wat je gaat doen. Immers met het Open Water Diver brevet mag je over de hele wereld in gelijke omstandigheden duiken tot een diepte van 18 meter met een buddy. Heb je leren duiken in Nederland, dan zul je zien dat de omstandigheden in bijna de hele wereld beter zijn. Je kunt dus in de hele wereld duiken.

Wanneer start je met jouw duikopleiding?

Bij DiveSenses duurt jouw duikopleiding 3 dagen. Deze kun je achter elkaar volgen of los van elkaar plannen. Ik adviseer je het 3 dagen achter elkaar te doen omdat de leercurve dan het snelste is. Wil je meer lezen over je duikbrevet halen? Ga hier naar de duikopleiding Open Water Diver.

Groetjes,