DIVE GUIDE / DIVEMASTER

De eerste duikopleiding naar duikprofessional, help en begeleid gebrevetteerde duikers. Word gids onder en boven water, word Dive Guide / Divemaster

DIVE GUIDE – DIVEMASTER DUIKPROFESSIONAL

Dive Guide worden is de eerste stap van jouw carrière in de duikwereld. Het geeft je mogelijkheden zowel in Nederland als natuurlijk ook in de mooiste wateren van onze wereld. Zoals misschien wel de mooiste duikplaats Darwin in de Galapagos. In de duikopleiding Dive Guide en Divemaster werk je samen met jouw instructeur. Je zult je instructeur assisteren en je leert programma’s zelfstandig te draaien. Als Dive Guide, kun je als gids gebrevetteerde duikers gidsen tijdens hun duiken.

Zeer leuk is het dat je als Dive Guide ook Snorkel Instructeur bent en niet-duikers mag leren snorkelen.

De Dive Guide duikopleiding kun je volgen als specialty, dan is de minimale leeftijd 15 jaar. Als je professionele status wilt dan is de minimale leeftijd 18 jaar. Standaard duurt de opleiding 3-4 dagen.

Het Divemaster-brevet vraag je als Dive Guide aan na afronding van de specialty Science of Diving en als je 60 buitenduiken hebt.

Duikprofessional worden: Dive Guide, wat houdt de duikopleiding in?

De duiktheorie van de Dive Guide

Je start jouw duikopleiding met de online theorie van de Dive Guide cursus. Dit doe je relaxed thuis, in je eigen tempo en in je eigen tijd. De theorie bestaat uit 5 hoofdstukken met aan het einde van elk hoofdstuk review vragen. Deze zijn interactief en kun je vaker doen totdat je alle theorie goed afgerond hebt. Als je alle hoofdstukken afgerond hebt maak je ook online het examen. Tijdens de opleiding op ons duikcentrum zul je zeker nog toelichting krijgen op de theorie.

Zwemvaardigheidstest

Als Dive Guide krijg je de verantwoordelijkheid over gebrevetteerde duikers. Als deze hulp nodig hebben, wil je natuurlijk kunnen helpen. Voor aanvang van de duikopleiding laat je zien over voldoende conditie te beschikken. Je doet vier onderdelen: 15 minuten watertrappelen, binnen 20 minuten 700 meter zwemmen of 375 meter snorkelen, 25 meter onder water zwemmen met masker en vinnen en binnen 8 minuten een vermoeide duiker 100 meter slepen.

Workshops vaardigheden

In het zwembad of ondiepe gedeelte van het buitenwater herhaal je in 3 workshops de vaardigheden van de Open Water Diver duikopleiding en Diver Stress and Rescue. Tevens volg je een workshop snorkelvaardigheden. Je mag immers les geven in snorkelen als je Dive Guide bent.

Een belangrijk onderdeel voor de Dive Guide is de Duikbriefing.  Je leert hoe je een goede en volledige duikbriefing geeft. Je krijgt voldoende tijd om deze goed te oefenen en te beheersen. Natuurlijk ga je daarna jouw duikers begeleiden: Duikbegeleiding. Je leert hoe je duik leidt en begeleidt. Ook hier zul je volop oefenen tot je alles beheerst. Bijzondere duiken zijn de diepe duiken en de nachtduiken. In jouw duikopleiding doe je hiervoor de Workshop Diep duiken en Nachtduiken.
Met jouw instructeur bespreek je verschillende scenario’s voor diepe duiken en nachtduiken. Hierbij is natuurlijk ook aandacht voor de duikplanning, speciale materialen en aandachtspunten. Ook maak je een veilig en goed duikplan op basis van een scenario met behulp van jouw cuecard Duikbriefing. Je zult met je mede kandidaten beide duiken maken en als Dive Guide ervaren.

Je hebt je Dive Guide brevet en dan?

Als je je Dive Guide brevet gehaald hebt, heb je twee opties. Je wordt wel of niet duikprofessional. Als je ook de specialty Science of Diving afgerond hebt, kun je als duikprofessional jouw Divemaster brevet aanvragen als je 60 duiken hebt. Het leuke van het Divemaster zijn: je mag de instructeur assisteren bij opleidingen. Ook kun je de verantwoording krijgen voor het gidsen van niet-gebrevetteerde duikers. Als je Divemaster bent, voldoe je aan het criterium om te starten met de instructeurs opleiding, de SSI ITC, Instructor Training Course. Tot slot kun je als Divemaster ook in aanmerking komen voor het lesgeven in de ecologische specialty programma’s van SSI.

Duikopleiding Dive Guide, voor wie is het?

De duikopleiding Dive Guide kun je volgen vanaf 15 jaar oud. Wil je duikprofessional worden, dan ben je minimaal 18 jaar oud. Je hebt minimaal 40 gelogde duiken bij aanvang van de opleiding. Je hebt de brevetten Diver Stress & Rescue, Deep Diving, Navigation, Night & Limited Visibility. Deze brevetten mogen van SSI zijn of gelijkwaardige organisaties. Aanbevolen is ook de specialty Nitrox.

Medische verklaring

Je tekent voorafgaand aan de opleiding de medische verklaring. Als duikprofessional in opleiding heb je een medische verklaring nodig van de arts die verklaart dat je gezond en fit bent om te duiken. Deze verklaring mag maximaal 1 jaar oud zijn. De verklaring kun je onder aan deze pagina downloaden.

Voorwaarden voor deelname en eisen

 • Minimale leeftijd
  De minimale leeftijd is 15/18 jaar. Je hebt bij aanvang 40 duiken.
 • Verplichte aantal duiken 
  Je doet de zwemvaardigheidstest, volgt 3 workshops in zwembad / confined water en je maakt 4 duiken in het buitenwater.
 • Vereist voor brevettering
  Het doorlezen van de theorie, het maken van de review vragen en het online examen en het uitvoeren van de duiken. Je hebt minimaal 50 gelogde duiken voor je brevet Dive Guide en minimaal 60 duiken voor je brevet Divemaster.

Prijs € 399,-

Prijs is exclusief:

  • SSI Professional Registratie  € 121,00 (eenmalig te betalen bij je eerste SSI professionele opleiding). Met de professionele registratie krijg je direct ook (gratis) toegang tot de volgende theorie specialties: Computer Diving, Equipment Techniques, Marine Ecology, and Science of Diving.
  • SSI digitale Dive Guide kit  € 217,80
  • Dive Guide /Divemaster Package  SSI Professional Basic Package € 30,25  Blue Oceans Collection Bag – Buddy Team & Briefing Slate – SSI Dive Professional Mask Strap
  • De prijs is exclusief entree van een indoor duikcentrum als we daar gebruik van maken.

Boek jouw duikopleiding Dive Guide

Via onderstaande link kun je de duikopleiding Dive Guide boeken. Direct na je boeking krijg je de theorie tot je beschikking. Staat jouw gewenste datum er niet bij? Mail dan naar info@divesenses.nl voor jouw gewenste datum.

Groetjes,