Duiken na je COVID-19 vaccinatie: Richtlijnen DAN Europe

Op de site van Duiken.nl wordt aandacht besteed aan dit onderwerp. We geven je hier de belangrijkste aanbevelingen. Aan het einde van deze blog vind je ook de link naar het artikel.

Het wordt sterk aanbevolen dat iedereen zich laat vaccineren.

Duikers zouden een wachtperiode van minstens 7 dagen moeten overwegen na iedere dosis van een COVID-19 vaccin, voor ze een duikactiviteit plannen met perslucht, samengeperst gas, of apnoe-duiken.

Het wordt aanbevolen deze wachtperiode tot 14 dagen te verlengen indien de duiker

  • Ongewenste effecten heeft gehad na de vaccinatie die langer dan 48 uur duurden.
  • Persoonlijke gezondheids-risicofactoren heeft, zoals, maar niet beperkt tot: overgewicht, chronische metabole ziekte (zoals diabetes), roken, het gebruik van geneesmiddelen die een verhoogd risico op tromboembolie (bloedklonters) geven (onder meer ook de orale anticonceptiepil), of elke combinatie van voorgaande.
  • Duiken wenst uit te voeren die specifieke technische bekwaamheden vereist of die de limieten van “no-decompression” recreatieve duiken overschrijden (technisch duiken, diepe duiken met verplichte decompressie-stops).

Indien de ongewenste effecten van een COVID-19 vaccinatie méér dan 48 uur duren moeten duikers hun huisarts raadplegen. Als symptomen, die mogelijk kunnen wijzen op duikongeval of decompressie-ziekte, optreden binnen de 7 dagen na COVID-19 vaccinatie, na duiken die als “laag-risico duiken” kunnen bestempeld worden, is een consultatie bij een duikarts aanbevolen. We moedigen alle duikers, duikorganisaties en wetenschappelijke verenigingen aan om zulke ongevallen te melden bij de medische afdeling van DAN Europe via email naar medical@daneurope.org

Omdat de COVID-19 vaccinatie mogelijk niet voor 100% beschermt tegen overdracht van het SARS-CoV2 virus naar andere personen, moeten de momenteel geldende maatregelen voor preventie en bescherming (afstand, masker, hygiëne) door iedere duiker aangehouden worden, gevaccineerd of niet.

Lees het hele artikel hier.

Groetjes,