De buddycheck

Je wilt gaan duiken en natuurlijk zo snel mogelijk het water in. Is dat verstandig? Ik denk dat je zelf wel het antwoord op deze vraag weet. Misschien herken je het wel. Je bent de dijk over gelopen en komt er aan de waterkant achter dat je je vinnen niet bij je hebt. Of, natuurlijk niet jij, maar je buddy. Want het overkomt jou niet, toch? Ook hier zal de buddycheck uitkomst bieden. Immers checken jullie dan beide of je compleet bent.

Een van de belangrijkste onderdelen van de voorbereiding van de duik is de buddycheck. Een goede buddycheck zal onaangename verrassingen aan de waterkant en onder water voorkomen. Als je al even niet meer gedoken hebt, dan is het misschien fijn als je de stappen van de check nog een keer kunt lezen. In deze blog hoop ik je ook handreikingen te geven hoe je ze kunt onthouden.

Hoe onthoud ik de stappen?

Om de buddycheck makkelijker te onthouden zijn er verschillende ezelsbruggetjes die je kunt onthouden. Je krijgt er hier 3. Kies samen met je buddy een van deze checks en zorg ervoor dat je voor élke duik de check doet. Immers, meer dan 90% van de duikongevallen had voorkomen kunnen worden als er een buddycheck was gedaan. Als je op de plaatjes klikt, dan vergroot de foto en kun je het goed lezen. Wat ik je wel mee wil geven is dat welke methode je ook kiest, het belangrijkste is dat jij de duik wilt maken. En dat je je niet laat beïnvloeden door je buddy of groep om mee te gaan als je niet wilt.

De buddycheck in coronatijd

In deze corona tijd is het woord buddy check misschien niet helemaal de juiste term. We willen immers duiken op 1,5 meter afstand als je buddy geen gezinslid is of lid is van je bubbel. We hebben een filmpje gemaakt voor een buddycheck op afstand.

En nu? ga je het doen? de buddycheck?

Wil je in de praktijk oefenen? Vraag je instructeur dit nog een keer uitgebreid met je door te nemen. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of als je het wilt oefenen.

Groetjes,